Veicinās kvalitatīvas vietējās izcelsmes pārtikas pieejamību

Veicinās kvalitatīvas vietējās izcelsmes pārtikas pieejamību

Otrdien, 12. augustā, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas sagatavoto noteikumu projektu, kas nosaka precizētas un jaunas prasības pārtikas kvalitātes shēmām. Jaunajā noteikumu projektā ir izstrādātas jaunas prasības Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas produktiem. Nacionālajā pārtikas kvalitātes shēmā turpmāk tiks iekļauti arī produkti, kas atbilst paaugstinātas kvalitātes prasībām un kuru pilns pārstrādes cikls notiek Latvijā. Patērētāji tos varēs atpazīt pēc bordo krāsas norādes „Kvalitatīvs produkts”.

 

Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības precizētas, pamatojoties uz Valdības rīcības plānā un Nacionālā attīstības plānā 2014.–2020. gadam noteiktiem prioritāšu pasākumiem ar mērķi veicināt kvalitatīvas vietējās izcelsmes pārtikas pieejamību vietējā tirgū un atbalstīt pārtikas kvalitātes shēmu produktu ražotājus, kā arī veicināt vietējo preču un pakalpojumu iepirkuma īpatsvara palielināšanu publiskajos iepirkumos. Tāpat noteikumu projektā izstrādātas prasības jaunām produktu grupām – dzeramajam un avota ūdenim, minerālūdenim, sulu dzērieniem, kā arī konditorejas izstrādājumiem.

 

Kā līdz šim būs iespēja Latvijas uzņēmējiem ražot un patērētājiem saņemt paaugstinātas kvalitātes produktus, kuros pārsniegts vispārīgais komerciālo preču standarts un vismaz 75 % no ražošanā izmantotajām izejvielām ir iegūtas vienā valstī – Latvijā. Patērētāji šādu produktu var viegli atpazīt pēc zaļās krāsas norādes „Kvalitatīvs produkts”, tautā sauktas par „Zaļo karotīti”. Tā kā Latvijas klimatisko apstākļu dēļ izejvielu piegādātājiem ir sezonāla rakstura darbība un ražotājiem visa gada garumā nav pieejamas visa veida Latvijā ražotas izejvielas, piemēram, kakao, ražotājiem būs iespēja ražot paaugstinātas kvalitātes produktus, kuros pārsniegts vispārīgais komerciālu preču standarts un kuru pilns pārstrādes cikls notiek Latvijā. Šos produktus varēs atpazīt pēc bordo krāsas norādes „Kvalitatīvs produkts”, kuras apakšmalā kā uzraksts izvietota produkta ražošanas valsts vai reģiona norāde „Ražots Latvijā”. Tas apliecinās, ka produkta pilns pārstrādes cikls notiek attiecīgajā valstī.

 

Medu un biškopības produktus, svaigus dārzeņus, kartupeļus, augļus un ogas, svaigu gaļu, svaigas zivis un svaigas olas marķēs tikai ar zaļo norādi, ja tie pilnībā būs iegūti vienā Eiropas Savienības dalībvalstī vai reģionā, kas shēmas norādē minēta kā izcelsmes valsts vai reģions.

 

Nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas prasības ir izstrādātas sekojošām produktu grupām:

– pienam un piena produktiem, liellopu gaļai, cūkgaļai, kazu, aitu un trušu gaļai un tās produktiem;

– medum un biškopības produktiem;

– graudaugiem un to produktiem, eļļas augiem un to produktiem;

– dārzeņiem, kartupeļiem, sēnēm un to produktiem;

– augļiem, ogām un to pārstrādes produktiem;

– olām, putnu gaļai un tās produktiem;

– zivīm un zivju produktiem;

– saliktiem produktiem un uztura bagātinātājiem;

– dzeramajam ūdenim, avota ūdenim, minerālūdenim un sulu dzērieniem;

– konditorejas izstrādājumiem.

 

Lai veicinātu kvalitātes politikas attīstību Latvijā, tostarp atbalsta pasākumu plānošanu, nepieciešams iegūt datus par pārtikas kvalitātes shēmās saražoto produktu skaitu un apjomu, tāpēc ražotājiem reizi gadā būs jāsniedz šī informācija.

 

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” mājaslapā www.vestnesis.lv. Plašāka informācija par Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu „Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība” pieejama MK mājaslapā: saite.

______________________________

Informāciju sagatavoja

Viktorija Kalniņa

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālrunis: 67027622

viktorija.kalnina@zm.gov.lv

  • Publicēts:
    12.08.2014